keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Myytinmurtajat - kynsimyyttejä osa 2

Myytinmurtajat saa tänään jatkoa, tänään ihmettelemme kieli poskessa kynsilakkojen säilyvyyttä ja pilaantumista. Kuten edellisenkin postauksen kanssa, muistuttelen tässäkin kohtaa, että en ole kemisti enkä muukaan asiantuntija, joten postaukset kirjoitetaan pilke silmäkulmassa ja kokemuksesta sekä testailunäkökulmasta päätellen, ei kemistinä tieteellisestä näkökulmasta.

Päivän myytit:

"En mä noin isokokoista kynsilakkapulloa voi ostaa, sehän menee pilalle ennenkuin ehdin käyttää sen!"
"Mitä järkeä omistaa enemmän kuin kaksi kynsilakkaa, nehän kuivuu ennenkuin ehdit käyttää ne loppuun?"
"Eihän kynsilakat säily edes kauaa."

Väite:

Väitän, että minun 3 vuotta huolellisessa säilytyksessä ollut kynsilakkani on paremmassa kunnossa kuin sinun 3 kuukautta jatkuvassa käytössä ollut kynsilakkasi.

Perustelut:

Mitä kynsilakan kuivuminen oikeastaan on? Minun näkemykseni mukaan kynsilakka kuivuu, kun siitä haihtuu nestettä, lisäksi kenties jokin kemiallinen reaktio kynsilakan aineiden ja ilman kesken saa kynsilakan kuivumaan. [¹] [²]  Jos kynsilakka on pullossa, niin se ei täten pääse vapaan ilman kanssa kosketuksiin, ainoastaan sen, mitä pullossa on. Mitä enemmän lakkaa on käytetty, sitä enemmän ilmaa pullossa on.

Kynsilakka kärsii siis käytöstä, ei säilytyksestä (ottaen huomioon sen, että lakka säilytetään oikein, eli piilossa valolta, kuumuudelta ja pakkaselta). Jos lakkaa ei ehdi käyttää, se ei siitä huonone pullossa itsestään. Minulla ovat eniten käytössä aluslakat ja päällyslakat ja ne ovat myös niitä, jotka loppuvat lakoista ensin, joita ostan kokoajan uusia ja ne myös paksuuntuvat ja kuivavat lakoista ensin. Miksikö? No siksi, että ne kuivuvat, sillä ovat auki eniten. Kynsilakan ikä ei täten ole ainoa asia, joka kuivumiseen vaikuttaa. Korkin ollessa kunnolla kiinni, kynsilakka ei pääse korkin alla kuivumaan.

Jos siis käytät kynsilakkaa aktiivisesti, päästät sen ilman kanssa kosketuksiin usein, niin se pikkuhiljaa alkaa kuivahtaa, jos et lisää sekaan kynsilakanohenninta. Tämän perustelun varjolla väitän, että minun ohennettu, säilytyksessä ollut kynsilakka on paremmassa kunnossa kuin jatkuvasti kuivumisalttiina oleva kynsilakka, jota ei välillä ohenneta.

Sonnen teoria kynsilakkojen kuivumisesta piloille: Kynsilakka voi haihtua pullossa hieman avaamisten ja käytön takia, sitten taas, että kynsilakka haihtuisi käyttökelvottomaksi pelkästä oikeinsäilytyksestä - tuskin.

¹ http://www.madsci.org/posts/archives/1999-10/940859636.Ch.r.html
² http://chemistry.about.com/od/chemicalcomposition/a/Nail-Polish-Chemistry.htm



Mittaustapa & testaustapa:

Ajatellaan, että kuivanut kynsilakka on kynsilakka, joka ei ole märkää/nestemäistä, vaan kuivaa. Kuivanutta kynsilakkaa ei voi levittää kynsille siis, sillä se ei ole nestemäistä. Eli etsitään vanha kynsilakka ja testataan, onko se  kuivunut. Ajatellaan, että vanha kynsilakka on iältään vähintään 36 kuukautta (eli 3 vuotta, China Glaze-lakkojen pullojen takana sanottu säilyvyysaika avaamishetkestä lähtien). Lakkaan kynnet vanhalla lakalla ja todistan, että kynsilakka on vielä käyttökelpoista, eikä kuivanutta. 

Kaikki kynsilakkani ovat ns. huollettuja kynsilakkoja, eli niiden kanssa on käytetty kynsilakaohenninta ikää pidentämään, otetaan tämä huomioon testauksessa. Olisi ollut toki mehukasta saada postaukseen mukaan vanha lakka, jota ei koskaan ole ohennettu mutta on käytetty useita kertoja, mutta valitettavasti sellaista ei ollut saatavana.

Testaustulos:

Testikohteena China Glaze - For Audrey, joka on ostettu keväällä 2009 ja jota on käytetty lukuisia kertoja vuosien aikana, noin puoleenväliin asti pulloa. Kynsilakka on siis iältään yli 3 vuotta vanha. Kynsilakkaan on lisätty vuosien mittaan thinneriä.



Kynsillä:

China Glaze - For Audrey
+ leimaukset Konad Black Special Polish (saatu) + OB38

Kynsilakka on täysin voimissaan, johtuen osittain myös thinneristä. Lakka oli jopa niin hyväkuntoinen, että laitoin vain kaksi kerrosta, kun se ei kolmatta näyttänyt tarvitsevan. Tämä kynsilakka on ollut käytössä useita kertoja, joten se on saanut paljon mahdollisuuksia päästä kuivahtamaan. Se ei kuitenkaan ole koskaan ollut paksua töhnää, sillä sellaisena en olisi sitä edes yrittänyt elvyttää. Sanoisin, että thinner on ainoastaan lisännyt sen elinikää siten, että se on nyt todellakin tarpeeksi juoksevaa ja elinvoimaista, kun ilman thinneriä se voisi olla hieman paksumpaa, vaan ei kuivanutta.


Lisätodisteita:

Tämän holopostauksen kärsineen näköiset China Glaze -pullot ovat myös kaikki 3 vuoden ikäisiä ja edelleen kunnossa - ulkomuodosta huolimatta.

Tämän skittlepostauksen keskisormen OPI on ensimmäinen OPI-lakkani ja se on ostettu myös kolme vuotta sitten. Kunnossa on edelleen. :)

Kommentit:

Jos henkilö omistaa kynsilakan, jota käyttää päivittäin useita viikkoja putkeen, eikä aio näyttää kynsilakalle thinneriä ollenkaan, eikä juurikaan välitä pitääkö kynsilakkapulloa auki kauan aikaa kerrallaan, niin myytti on hyvinkin suurella todennäköisyydellä paikkansa pitävä. Kynsilakka kuivaa niin avoimessa pullossa kuin kynnelläkin, eli todennäköisesti kynsilakka kuivaa pulloonsa ennen aikojaan tällaisen kohtelun päätteeksi.

Jos sen sijaan kynsilakka säilytetään oikein ja ohennetaan mikäli kynsilakka on käytössä, niin se säilyy vuosia vuosia vuosia. Oikeinsäilytys tarkoittaa, että kynsilakkaa säilytetään mahdollisimman riskivapaassa ympäristössä, eli koetetaan pitää lakka piilossa 1. valolta 2. kuumuudelta 3. liialta kylmyydeltä 4. pudottamisuhalta ja lisäksi toki kynsilakassa tulee pitää korkki visusti kiinni ja kierteet tarpeeksi puhtaina, että korkin saa kunnolla kiinni.

Lakan kuntoa heikentää sen käyttäminen, sillä kynsilakka kuivaa ilmassa ja se lakatessasi ja pitäessäsi korkkia auki, se haihduttaa tärkeitä ainesosiaan. Lakan säilyvyyttä ja käytettävyyttä lisää thinner eli kynsilakanohennin, jotka sisältävät mm. etyyliasetaattia sekä butyyliasetaattia, jotka ovat useiden kynsilakkojen pääainesosia. Älä koskaan lisää kynsilakanpoistoainetta kynsilakkaan, sillä kynsilakanpoistoaine sisältää ainesosia, joita kynsilakka ei sisällä (esim. asetonia ja öljyjä). Thinner sen sijaan lisää kynsilakkaan ainesosia, jotka siitä iän myötä haihtuvat.

Olen huomannut, että osa lakoista paksuuntuu toisia nopeammin. Syytä en tähän tiedä, mutta veikkaisin että kyse on joko 1. todella nopeasti kuivavasta koostumuksesta (esim. pikakuivattavat kynsilakat) 2. siitä, että lakka on ollut auki huomaamatta jossain kohtaa pidempään 3. korkki ei ole kunnolla kiinni, koska kierteissä on esim glitteriä 4. jokin valmistusvirhe/maanantaikappale. Paksuuntuminen ei kuitenkaan minusta ole sama asia kuin pilalle meneminen/kuivaminen, sillä paksuuntumiseen auttaa tuo thinner. Kuivaneita tai pilallemenneitä ei enää ohentajakaan pelasta.

Summa summarum: jos kynsilakka säilytetään oikein ja jos lakka on paljon käytössä, niin ohentimella sen saa palautettua alkuperäiseen kuntoon, lakka ei siis pääse kuivumaan piloille. Sen sijaan jos kynsilakkoja kohdellaan huonosti: säilytetään kuumassa tai auringonvalossa, käytetään usein tai pidetään korkkia huonosti kiinni, eikä koskaan käytetä kynsilakanohenninta, niin kynsilakat kuivahtavat pulloihinsa ennen aikojaan. Vähän sama homma, jos säilyttää jääkaappisäilytettäviä ruokia huoneenlämmössä ja sitten valittaa, kun ruuat pilaantuivat ennen parasta ennen päivämäärää. ;D


Tulos:

Osittain myytti, osittain pitää paikkansa.

Huolellisen säilytyksen kanssa myytti on murrettu, mutta huolettoman säilytyksen kanssa myytti pitää ainakin osittain paikkansa, riippuen siitä onko henkilöllä käytettävissään kynsilakanohenninta kynsilakan pelastamiseksi, eli onko paksuuntunut kynsilakka henkilön mielestä kuivanut/pilalla tai annetaanko kynsilakan kuivua pulloonsa ennen pelastamista.

Mitäs mietteitä postaus herätti, onko myytti nyt perusteellisesti selvitetty vai jäikö vastalauseita vielä? ;D

25 kommenttia:

  1. Aamen:oD Hyvin perusteltu. Minä ainakin uskon asian olevan juurikin näin :o)

    VastaaPoista
  2. Millasta se thinner on ja mistä sitä saa? :O kuulostaa aika hyödylliseltä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thinner on siis kynsilakanohentaja ja sitä saa ihan normikaupoista, missä kosmetiikkaa myydään, eli esim. Mavalalla on. :) Mulla on Orlyn versio kynsilakanohentajasta.

      Poista
  3. Mistä tuollaisia thinnereitä saa, jotta lakka sitten säilyisi? En oo ikinä nähny kaupoissa/kiinnittäny huomiota tollasiin. Niin ja mitä ne maksaa? Kuinka usein tarvii ohentaa? Heti ku alkaa näyttään huonolta vai pitääkö jotenkin jo ennakoida?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli tuossa yllä tulikin, ihan normaaleista marketeista saa ainakin Mavalan thinneriä, hinnasta ei oo mitään käsitystä kyllä. Itselläni on Orlyn thinner. Kynsilakanohentajaa kannattaa käyttää heti kun näyttää siltä, eli jos kynsilakka vaikuttaa paksuuntuneelta. :)

      Poista
  4. näille anonyymeille vastaus; Esimerkiksi Kicksistä saa Seche Restorea, siinä on kätsy tipetti mukana ja kun sitä tarvitaan suhteellisen vähän elvyttämään niin se kestää suht kauan. Jos huomaat että lakkasi on paksua niin että on vaikea saada levitettyä ohutta sileää kerrosta kynnelle on aika laittaa yksi tai kaksi tipetillistä (yksi tipetillinen on ehkä 5-8 pisaraa mulla), sitten ravistat/pyörittelet käsien välissä hyvin ja ei muuta kun takaisin lakkaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Restorekin on hyvä vaihtoehto varmasti! :) Tosin, siinä on tolueenia. Monissa kynsilakoissahan nykyään tolueenia vältetään, Seche Vitessä sitä vielä on, mutta monien muiden isompien merkkien välttelylistallehan tuo kuuluu. Eli Restorea ei kannata lisäillä lakkoihin, joissa tolueenia ei muuten ole, ei siitä tosin haittaa lakan koostumukselle kai ole, mutta tolueenia vältellään sen myrkyllisyyden vuoksi.

      Poista
  5. Mitä thinneriä käytät?

    VastaaPoista
  6. Pidän paljon näistä myytinmurtamis-postauksista, nämä on hauskasti ja asiantuntevasti kirjoitettu. Näistä kommenteista ja ohenninkysymyksistä päätellen, ohentimista voisi ehkä lisätä pienen huomautuksen. Sydämeni itkee verta aina kun kuulee jonkun käyttävän kynsilakanpoistoainetta ohentamiseen, mikä ymmärtääkseni tuhoaa kynsilakan pidemmän päälle, ja toivoisin etteivät ihmiset näin tekisi. Vai onko tämä uusi myytti murrettavaksi? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tuossa postauksen loppupuolella juu mainitsinkin siitä, että ei kannata kynsilakanpoistoainetta käyttää kynsilakan ohentamiseen. ;D Ainakin yksi selvä syy on olla käyttämättä juurikin se, että poistoaineessa on esim. juurikin asetonia ja öljyjä, jotka ei kynsilakkaan kuulu.

      Poista
  7. Minua ihmetyttää, miksi jotkut China Glazen glitterit näyttävät "kiipeävän" pullon kaulaosaan. Pullot on taatusti olleet pystyssä mutta silti lakkaa on paakkuuntuneena kaulan kohdalle....siis myös vain esim. kerran tai jopa ei koskaan käytetyissä lakoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, tuo onkin jännä ilmiö. Voisko se olla ihan vaan, että kun se glitterit jotenkin kuivahtaisi siihen? Tai että kun pulloa avaa ja sivellintä nostaa, niin sen glitterin pyyhkii siihen ja se siihen jotenkin jämähtää. Tuntuis kyllä oudolta, että ne heti kuivais siihen eka kerralla tai jopa käyttämättömissä lakoissa, glittereiden kun vielä ajattelisi painonsa takia painuvan pohjalle.

      Poista
  8. Täältä löytyy 5v vanha rimmelin lakka, harvakseltaan käytetty, ei koskaan ohennettu. Olii pakko avata pullo ja ihan lirua se olikin. Oikein säilytettynä pysyy hyvänä ;)

    VastaaPoista
  9. Nämä myytinmurtaja postaukset on kyllä kivoja! Mitkäköhän merkit ainakin on tolueeni vapaita tällä hetkellä ? Kiinnostaisi ostaa joitan vähän vähemmän myrkyllisiä lakkoja, kun noiden lakkojen kanssa tulee nykyään niin usein läträttyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ;D Nämä ns. 3 Big Free -merkit ovat tolueenivapaita, täällä esimerkiksi on listaa: http://www.alllacqueredup.com/2009/04/celebrate-earth-day-check-your.html#.UfPEnI30H50

      Poista
  10. Nyt mä voin selittää tän iskälle!

    "Mihin sä tarviit yli sataa lakkaa, kun sulla on kymmenen sormea?" -kommentit alkaa jo nimittäin ärsyttää. :)

    VastaaPoista
  11. Minä kun siivoan lakkavarastojani (1-2 vuoden välein), saan vuosi vuoden jälkeen todeta, että muutama yli 10 vuotta vanha lakkakin vaan sitkeästi pysyy käyttökelpoisena. Hyllystäni löytyy jopa yksi vintage-Orly, joka on ainakin 15 vuotta vanha eikä siinä ole mitään vikaa. Koskaan en ole ohentajaa näihin lakkoihin laittanut. Ensimmäisen ohentajapulloni nimittäin ostin vasta alkukesästä ja yhteen ainoaan Indie-glitteriin sitä olen laittanut, koska ko. lakka oli paksua hyytelöä. Nyt sekin toimii hienosti.

    t. Nunnuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei se ikä kyllä välttämättä kerro lakan kunnosta mitään, eikä tosiaankaan lakat mee pilalle jos ei niitä käytä edes! ;D

      Poista
  12. Gorgeous nail art!

    the-renaissance-of-inner-fashion.blogspot.com

    VastaaPoista
  13. Moikka,

    Sen verran korjaisin, että joissakin thinnereissä käytetään asetonia, jolloin sitä ei voi käyttää, jos on geelikynnet. -> kynnet muuttuu purkaks lakkaillessa.

    Mahtava postaus, näitä lisää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäilit! :) Nyt mua jäi kiinnostamaan, minkä merkin thinnerissä on asetonia? Ei nimittäin ainakaa mun järjen mukaan "pitäisi" olla, joten ihmettelen suuresti miksi sitä jossain olisi. :o

      Poista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)